Tájékoztatók

Tájékoztató bolhásságról, bélférgességről és kullancsokról

Bolhásság

Sokszor hallok gazdikat panaszkodni, hogy hiába vesz bármilyen szert, nem tudja kiirtani a bolhákat kedvencéből. 

A bolhásságot mindenképpen érdemes megelőzni, illetve ha már megtelepedtek a bolhák kedvencünkön, akkor minél előbb kezelni. Bolhacsípésre érzékeny állatoknál már egy-két bolha is komoly allergiás, ekcémás bőrelváltozásokat hozhat létre. Minél régebb óta áll fenn a bolhásság, annál inkább szennyezett a környezet is bolhapetével- ezért van az, hogy hiába fürdetjük le az állatot, néhány nap-hét után a frissen kikelő bolhák újra megszállják a bundáját. 

Érdemes jó minőségű, hosszú hatású nyakörvet, nyakbőrre tehető cseppet (spot on készítményt) vásárolni és rendszeresen használni, így a probléma megelőzhető. A készítményeknél mindenképpen figyeljünk arra, hogy milyen állatfajnak és mennyi idős állatnak vesszük azt. Vannak olyan készítmények, amelyek ha macskára vagy túl fiatal egyedre kerülnek súlyos akár halálhoz vezető toxikózist okoznak. 

Ha kedvencünk bolhás lett ne felejtsük el a környezetben is irtani a bolhákat, mert a visszafertőzés miatt a bolha elleni harc eléggé elhúzódhat. Erre megfelelő szereket kaphatunk állatorvosoknál illetve állatpatikákban.

https://www.youtube.com/watch?v=qom_YNHaNMU 

 

Bélférgek elleni kezelések 

A bélférgek elleni kezelést kutya- és macskakölykökön is két hetes korban lehet elkezdeni. Nálunk az alap oltási sor találkozásainál minden esetben kapnak féregtelenítőt a kölykök. Ezek modern több komponensből álló széles spektrumú szerek, amik nem helyettesíthetők sem humán készítménnyel, sem a népi gyógyászatban jól ismert fokhagymával sem. Érdemes az anyaállatot a vemhesség harmadik trimeszterében féregtelenítő készítménnyel kezelni, így megelőzhető a kölykök fertőződése. Felnőtt állatoknál háromhavonta javasolt féregtelenítő tabletta adása.

 

Kullancsok

 

Napjainkban az erdőkben sajnos nagyon sok a kullancs. A kullancs elleni védekezésre nem csak azok kell figyeljenek, akik rendszeresen kihordják sétálni kutyáikat. A zárt udvaron élő, nem kijáró állatban is lehet kullancs, hiszen a macskák, kóbor kutyák bundájában, rengeteg kullancs rejtőzködhet. A legnagyobb veszélyt a babesiosis nevű kutyabetegség jelenti. Ilyenkor a kullancsok a vérszívás során apró élősködőket juttatnak a vérkeringésbe. Ezek a vörösvérsejtekben telepednek meg, itt szaporodnak, és elpusztítják a vörösvérsejteket. Jellegzetes tünetei a magas láz (a kutya bágyadt, elhúzódó, étvágytalan esetleg hányás, hasmenés is előfordulhat), kórjelző értékű a sötét, barnás vagy véres vizelet, később sárgaság is kialakul. Előfordul babesia úgy is, hogy a jellegzetes tünetek hiányoznak, egyszerűen csak “nem az igazi” az állat. Ilyen esetben is forduljunk állatorvoshoz, pláne ha előtte 1 héten belül volt benne kullancs. Időben megkezdett kezeléssel a gyógyulás esélyei nagyon jók, későn diagnosztizált esetben máj- vesekárosodások léphetnek fel, illetve el is pusztulhat az állat. A betegséget jó minőségű kullancs ellen védő készítménnyel (nyakörv, spot on készítmény, spray) előzhetjük meg. Ritkábban előforduló, szintén kullancs által okozott betegség a Lyme-kór (ez ellen van védőoltás!). Macskán a kullancs a babesiosishoz hasonló, Haemobartonellosis nevű betegséget okozhat. Szerencsére a kullancsok ezt a kórokozót ritkán terjesztik (pillanatnyilag, ez sajnos változhat), így a cicáknak inkább csak kellemetlenséget okoznak a vérszívók, és persze a gazdik se örülnek, ha az ölükbe bújó házikedvenc simogatásakor kullancsokba botlik az ujjuk. A kutyákhoz hasonlóan itt is különböző nyakörvek, nyakra cseppentők, spray-k között válogathatunk. Mindig érdemes megnézni a választott készítményt, hogy cicára használható e, mert nagyon sok készítmény mérgező rájuk.

A babesiosisról többet itt olvashat: 

http://allatorvosinfo.hu/babesia-az-ev-vegen