Érdekes esetek

Babesia az év végén

Az ősz nemcsak igen enyhe időt hozott, hanem sok olyan kutyust is, akik babésiban szenvedtek.  Nem szeretnék tudományos értekezést írni csak pár nagyon fontos dolgot emelnék ki hatból, azon esetek kapcsán, amiket ebben az időszakban kezeltem.

    Minden ezzel foglakozó oldalon részletesen olvashatják, hogy a babesiosist egy Babesia canis nevezetű egysejtű okozza amit a kullancs vérszívás révén juttat a kutyusunk vérébe. Szerencsére ez macskára egyáltalán nem veszélyes .

 Miután beáramlanak a vérpályába ott a vörösvértestekbe  "belemászva" szétrobbantják azokat és ezáltal a vörös festékanyag megjelenik a vizeletben. Először narancssárgára majd barnára színezi a vizeletet, később pedig szinte mintha vért pisilne az állat.

 Sajnos sokszor ilyenkor jönnek a gazdik, hogy valami baj van a kutyussal. Ha tehetjük, akkor induljunk el az állatorvoshoz, amikor:

  • már nem olyan étvággyal eszik, amit tőle megszoktunk;
  • bágyadtabb az átlagosnál;
  • többet iszik ;
  • ritkábban hányás, hasmenés is előfordulhat.

 Mindez sokkal súlyosabb tünteként kezelendő, ha tudjuk, hogy pár nappal azelőtt volt benne kullancs. Ha ezeket a tüneteket észleljük, nem érdemes várni, azonnal forduljunk segítségért.

A rendelőnkbe érkezett kan kutyáknál, ha felmerül a babesosis lehetősége, a rutin kezelési protokoll a katéterezés útján nyert vizelet tesztcsíkkal történő vizsgálata, amiből nagyon könnyen megállapítható, hogy van e vér a vizeletben, még akkor is, ha az olyan kis mennyiségű, hogy szabad szemmel nem vehető észre. Persze nem minden véres vizelet babesiosis, de a többi tünettel együttesen sokat segít annak eldöntésében.

Sajnos a rendelőnkbe érkező kutyusok közül ötnek már véres vizelete volt és mindegyiknek 40 és 40,5 C° között volt a végbélben mért testhőmérséklete. Bágyadtak voltak és mindegyikben volt kullancs a konzultációt megelőző napokban, sőt volt akiből a vizsgálóasztalon sem győztük kiszedegetni a kullancsokat. Érkezett hozzánk egy szuka kutyus is, akitől nem tudtunk vizeletet nyerni, de mivel lázas volt és láttak benne kullancsot, valamint a fizikális vizsgálat eredménye alapján nála is a babesiosis volt a legkézenfekvőbb diagnózis.  A megfelelő infúziós terápia után be is bizonyosodott, a gazdi szerint otthon a fehér murván "szép" piros foltot hagyott. Az intenzív terápiának és a gondos gazdiknak köszönhetően mind a 6 kutyus szépen gyógyult és mára már el is felejtették, hogy milyen betegek is voltak. 

Tehát még akkor sem késő elvinni kedvencünket állatorvoshoz, ha már látjuk a véres vizeletet, de sokkal jobban örülünk annak, ha ez még nem történik meg. A babesisos során, ha nem történik gyógykezelés sajnos elég nagy eséllyel elpusztul a kutyusunk. A szétrobbantott vörösvértestek összecsapódnak és a vese működési egységeit (vesetubulusok) eltömeszelik és veseelégtelenség léphet fel amit általában a máj funkciózavara is követ (a vérfesték lebomlási terméke az epefesték felhalmozódik és eltömítheti az epeutakat (sárgaság)), ekkor már a normál hőmérsékletnél alacsonyabbat mérünk és nagyfokú elesettséget, hányást, hasmenést tapasztalunk. Ilyenkor már csak nagyon kis esélyünk van a sikeres felépülésre. 

Hogy teljes legyen a kép az egyik betegemnél sajnos a babesiosis egy késői szövődménye jelentkezett. Ezt (Auto)Immun Haemolyticus Anaemiának nevezzük. A szervezet saját vörösvértestei ellen fordul a sok vörösvértest szétesés miatt kialakult nem megfelelő immunválasz következtében. Ekkor már a kórokozó okozta vérszegénységet tovább súlyosbítja, hogy a szervezet saját maga is tovább pusztítja a vörösvértesteket és ezáltal az ellenálló képessége, regenerálódó képessége drasztikusan csökken. Jól nyomon követett babesiás betegnél az időben megkezdett kezelés legtöbbször sikeres még ebben a kritikus helyzetben is. Így volt ez az októberi betegemnél is.

Tehát a legfontosabb, amit tehetünk kedvencünkért, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe az pedig a MEGELŐZÉS. Manapság nagyon sokféle készítményt kaphatunk (spot on, nyakörv, uh.-os risztók stb.) pet-shopokban, különböző gazdaboltokban, állatpatikákban és állatorvosoknál. Sajnos az a tapasztalatom, hogy ahol nem állatorvosok dolgoznak, ott sokszor nem elég felkészültek az eladók és sok a fél információ. Ezekből adódhatnak problémák, ezért a kullancsellenes szerek vásárlásakor kérjük ki szakemberek véleményét az adott termékről és az Ő ajánlásával vásároljunk!