Tanácsok

Féregtelenítés fontossága

Féregtelenítés fontossága

 

Háziállataink belső élősködői jóval elterjedtebbek, mint gondolnánk. A legtöbb állat ugyanis tünetmentesen hurcol bélcsatornájában megtelepedett féregélősködőket s így észrevétlenül fertőzi a környezetét. 

Ezek sok esetben csak kellemetlenséget okoznak az állatnak – embernek egyaránt, sokszor azonban emberre is veszélyt jelenthetnek.

A féreghordozás pontos megállapítása és a féregfajok azonosítása az állat ürülékének parazitológiai vizsgálatával lehetséges. Hogyan állapíthatjuk meg mivel van dolgunk? Mivel szabad szemmel nem látható, ezért mikroszkópos vizsgálattal elkülönítjük a különböző féregfajra jellemző megjelenésű féregpetéket.

Két fontos csoportot különböztetünk meg:

Fonálférgek : orsóféreg (Toxocara canis ), ostorféreg (Trichuris vulpis ), kampósféreg (Ancylostoma caninum )

Galandférgek: uborkamagképű galandféreg (Dipylidium caninum ), egyéb galandféreg fajok ( Echinococcus, Taenia ) az utóbbi időben a rókaféreg (Echinococcus multilocularis) is.

1. Fonálférgesség

  • Orsóférgesség

Fejlődésükhöz nincs szükség köztigazdára. A kölyökkutyák nagyon gyakori parazitái. Okozója leggyakrabban a Toxocara canis, egyik leggyakoribb és legelterjedtebb, 5-20 cm hosszúságú fonalféreg. A lárvák a bélfalon átjutva a májba, onnan a tüdőbe, légcsőbe jutnak, majd visszakerülnek a bélcsatornába, és ivaréretté válva petéket ürítenek a külvilágra. Fiatal korukban, gyakran méhen belül fertőződnek a kölykök.

A macska orsóférgessége bizonyos szempontból más, mint ami a kutyáknál tapasztalható. Ennek elsősorban az oka az, hogy a kölyökmacskáknál a Toxocara mystaxszal való fertőződés elsődlegesen szopás révén (galaktogen) történik. A macskakölykök már idősebbek, amikor a férgek kifejlődnek a vékonybélben, így a kutyáknál leírt súlyos tünetek csak ritkán fordulnak elő, valamint a macskák a Toxocara-fertőzöttséget aránylag jól tűrik .

Táplálékelvonásuk igen nagy, hisz elszívják a gazdaszervezet által megemésztett táplálékot.

Tünetei

  • állatban felfúvódott has, sovány test ellenére
  • hasmenés, hányás
  • idegrendszeri tünetek: reszketés, görcsök, mozgáskoordinációs zavarok
  • fénytelen szőrzet
  •  fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyság
  • lábgyengeség

Emberben az orsóférgek lárvái főként belső szervekbe juthatnak vagy a szembe is kerülhet . Legfőképpen a kisgyerekek veszélyeztetettek, ha nem mosnak kezet vagy játék közben föld kerül a szájukba.

 Az ember, a kutya orsóférgek petéit és lárváit is felveheti a környezetből. Bár a férgek nem tudnak teljesen kifejlődni, mégis megtelepedhetnek az emberi szervezetben. Gyakran semmilyen tünet nem jelentkezik, mégis ha a szembe vagy az agyba, esetleg mindkettőbe jutnak, komoly klinikai tüneteket okozhatnak.

Kezelése és megelőzése:

A kutyát, ha szuka, ha kan mindenképp rendszeresen kell féregteleníteni. A szuka kutyát vemhessége alatt csak akkor, ha igazolt bélférgessége alakult ki. A következő kezelést az ellés utáni napokban ajánljuk, majd két hetente, addig amíg a kölykök mellette vannak.  A kölyköket 14 napos koruktól kéthetente szükséges féregteleníteni a fertőző betegségek elleni oltási sort követő veszettség elleni oltásig. Később általában 3 havonta célszerű a féregtelenítő kezelést ismételni (a tartási körülményektől, ezáltal az újrafertőződés lehetőségétől függően). Az ürüléket érdemes időnként nézegetni, mert hamarabb észrevesszük az esetleges féregességet.

  • Ostorférgesség

Hazánkban az ostorférgek előfordulási gyakorisága kutyán megközelíti az orsóférgek gyakoriságát. Rókában és kutyában is megtelepedhetnek. A laposférgekhez tartozó Trichuris vulpis, sárgásfehér színű, 2-8 cm hosszú ostorféreg. Ezek a férgek a vastagbélben élősködnek. A kutyák a szájon keresztül fertőződnek. Tünete a véres-nyálkás hasmenéses bélsár és az állat lesoványodása lehet.

  • Kampósférgesség

 Apró (1-3 cm hosszú), szürkés, kissé kampószerű véggel rendelkező féreg. A kutyák fertőződhetnek szájon át, a férgek által ürített petékből kikelő lárvákkal, sérüléseken át, vagy akár kölyök korban tejjel. Ellés után ezek az alvó állapotú lárvák az anyaállatban a tejmirigyekbe vándorolnak, és tejen át fertőzik a kölyköket. Fontos a kölykök és az anyaállat féregellenes kezelése a kölykök 2 hetes korától, 2 hetente, minimum a 10-12. hétig, a folyamatos újrafertőződés veszélye miatt. Az utolsó féregtelenítés után bélsárvizsgálattal győződhetünk meg kezelésünk sikerességéről. A későbbiekben rendszeres féregtelenítés javasolt.

2. Galandférgesség

A laposférgek közt a legjelentősebb kórokozók a galandférgek, melyek egyrészt saját maguk, másrészt lárváik által okozhatnak egészségügyi problémákat. Ezeknek a féregfajoknak köztigazdára van szükségük a fejlődésükhöz. 

 A kórokozók kifejlett stádiuma igen hosszú, akár több méteres is lehet, ízekből állnak, melyek leszakadva a külvilágra kerülve fertőzik a köztigazdákat.

 Városi környezetben élő kutyák rendszerint nem kerülnek kapcsolatba fertőzött rágcsálókkal, juhokkal, vadállatokkal, így kisebb az esélyük a fertőzésre.

Kivéve az uborkamagképű galandférget, ugyanis ennek köztigazdája a bolha, csaknem "természetes társai" a kutyáknak és macskáknak is. A kutya által ürített peték a végbéltájékra tapadnak, ahonnan a bolhák felveszik azokat. Bolhászkodás közben a szétrágott bolha lenyelésével fertőződnek. meg kedvenceink.  Így ha kiderül, hogy kutyánknak galandféreg fertőzöttsége van, nem csak a féreghajtás, hanem a bolhairtás is részét kell képezze a kezelésének.

Mi pedig úgy , hogy a kutya simogatása közben a szőrzeten lévő, szétrágott, fertőzött bolhák maradványai a kezünkre kerülnek. Ezért nagyon fontos az állattal való érintkezés után mindig kezet mosni..

  • Rókaférgesség

Olyan galandféreg, amely a kutyafélékre specializálódott, főleg a rókára, de utóbbi időben a kutyára is veszélyessé vált. Köztes gazdát igényel (mezei pocok vagy más rágcsáló), majd egy idő után szelvények formájában kezd kiürülni, amelyek a kutyafajtákban találnak végleges otthonra.  Beágyazódnak majd teljesen kifejlődve elkezdenek petéket termelni, amik majd a bélsárral ürülnek ki a szervezetükből.

Bizonyos esetekben azonban a bélférgek komoly egészségkárosodást, vagy szélsőséges esetben a gazdaállat pusztulását is okozhatják.

 Ilyen esetek a következők:
- a kutya immunrendszere valamilyen oknál fogva meggyengül (öregedés, betegség, stressz stb.);
- a férgek túlzottan elszaporodnak, és túl sok tápanyagot vonnak el a kutya szervezetéből;
- kölyökkutyák esetében;
- kistestű kutyák esetében;
- vemhes vagy szoptató anyaállatoknál

Az állatok rendszeres kezelése elengedhetetlen fontosságú!

Az állatorvos feladata a megfelelő szer kiválasztása, valamint tanácsadás a szakszerű alkalmazáshoz, de a megfelelő eredmény eléréséhez a gazdi együttműködésére van szükség.