Tájékoztatók

Ivartalanítás

  Amit a kutyák ivartalanításáról tudni kell

 

    Az újabb állatvédelmi törvények igyekeznek szabályozni az állattartást és felelőségre  nevelni a gazdikat, de sajnos sokszor a hátrányait is tapasztaljuk. Mindig nagy probléma    volt és jelenleg még hangsúlyozottabban az - a kóbor- és kitett állatok ügyének kezelése.  A túlszaporodás miatt a kutyák jelentős része a menhelyeken, sintértelepeken vagy az  utcákon, az erdők mélyén végzi. 
 Azokat a kutyákat és macskákat, akiket nem szeretnének tenyészteni (hangsúlyoznánk a  tenyésztés szót, mert nem szaporításról beszélünk), kérjük, ivartalanítsák!

 

 

Ellenérvek és tévhitek

  Elterjedt tévhit, hogy a szuka kutyának egyszer mindenképpen legyenek kölykei, különben megváltozik a viselkedése. Az állatok nem úgy éreznek, mint az emberek. Az emberek kötődnek gyerekeikhez, követik a sorsuk alakulását, de az állatokat kizárólag az ösztöneik vezérlik, szülői feladatuk csak addig tart, amíg felnevelik a kölyköket.  Régebben azt tanácsolták, hogy az ivartalanítással meg kell várni az első tüzelést. Ma egyre inkább azt javasoljuk, hogy ennek nincs jelentősége, bármikor rászánhatjuk magunkat a műtétre.

 A másik gyakori tévhit, hogy a műtét lelkileg megviseli a kutyát.   A műtét rutin jellegű, egy hét alatt a kutya el is felejti az egészet, szövődménye ritkán van. A kutya nem képes pszichésen átélni azokat a hormonális és testi változásokat, melyek a műtéttel járnak. Gyakran halljuk, hogy ne avatkozzunk bele a természet rendjébe. Erről már lekésett az, aki a kertjében vagy a házában tartja a kedvencét és nem vadászni küldi, hanem táppal eteti, pórázzal irányítja és orvoshoz viszi, ha beteg. Az tény, hogy az ivartalanítás beavatkozás a természet rendjébe, de még mindig a lehető legjobb megoldás,

Előnyei

 • A tüzelés és a vele járó kellemetlenségek megszűnnek 

 • Megelőzhető a nem kívánt vemhesség, hisz a kiskutyák elhelyezése rendszerint komoly problémát jelent 

 • Az emlődaganat kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető a szuka kutya fiatal korban történő ivartalanításával

 • A szuka kutyák leggyakoribb betegségei, főképpen a gennyes méhgyulladás és más daganatos betegségek előfordulása, az ivartalanítással megelőzhetők

 • A kan kutyák, időben elvégzett kasztráció után, nem szöknek el párzási időszakban, nem támadnak más kan kutyákat, kezelhetőbbek.

 • Kan kutyák heredaganata és jóindulatú prosztata megnagyobbodása megelőzhetők.

 •  A nemi hormontermeléshez kötődő kórképek kialakulásának gyakorisága csökken (végbél környéki daganatok, gátsérv)

 • Szuka kutyák esetében az álvemhesség megelőzhető

 • Egyes hormonális beavatkozások elhagyhatóak pl. fogamzásgátlás

 • Az ivarzási tünetek megszűnnek (csepegtetés, fokozott vizeletürítés, nyugtalanság)

 • A fajtársakkal szembeni agresszió mértéke csökken (ez főleg kanoknál jelenthet problémát)

 • A falkán /csoporton belüli dominanciaviszonyok rendeződnek

 

Hátrányai

  Nem hozhatók összefüggésbe az ivartalanítással, de sokszor ennek következménye lehet.

 • elhízás -  ennek hátterében inkább az anyagcsere folyamatok lassulása állhat nem az ivartalanítás ténye. Ha vigyázunk a bevitt tápanyag mennyiségére mindez semmiben nem változtatja meg a kutya magatartását.

 •  lustaság -  ivarilag aktív vagy agresszívebb kanok a műtétet követően egy-két hónap elteltével nyugodttá, kiegyensúlyozottá válnak.

 • Inkontinencia (a vizelet visszatartás zavara) nőstény kutyák esetén - nem törvényszerű velejárója a nőstény kutyák ivartalanításának. Hátterében a hormonális változás következtében kialakuló záróizom renyheség állhat.


Kockázata

A nőstény kutyák ivartalanítása a hasüreg megnyitásával jár, így csak teljes altatásban végezhető el, a szükséges premedikáció alkalmazása után. A modern altatószerek, az altatógép és más korszerű berendezések használatával a komplikációk valószínűsége nagyon alacsony. 

Időzítése

  Ha eldöntötte a tulajdonos és nem szeretne utódokat, javasolt a minél hamarabbi ivartalanítás és műtéti időpont kérés. Gyakorlatunk szerint ezt az első ivarzást megelőzően kb. 6 hónapos korban javasoljuk, mivel ebben az esetben nagyobb eséllyel előzhető meg az emlődaganat kialakulása. Egyes tanulmányok megalapozottnak tartják az első ivarzás utáni ivartalanítást, mert a test felépítése, fejlődése ekkora lesz teljes.

 Minél több ivarzást várunk meg, egyre nagyobb eséllyel várható emlődaganat kifejlődése. Tudományos statisztikai adatok alapján a második ivarzása után ivartalanított szuka kutyának már 26% esélye van az emlődaganatok kialakulására, és  sajnos gyakorlati tapasztalataink is azt mutatják, hogy 7-8 éves kor felett szuka kutyák emlőiben majdnem minden esetben tudunk daganatos eredetű szövetszaporulatot tapintani.

A nőstény kutyát az ivarzás alatt a fokozott vérzékenység miatt nem javasolt operálni, és a tüzelés befejezésétől kezdve még 2-2,5 hónapot célszerű várni. Ez után a két tüzelés közötti időszak második felében lehet műteni a kutyát.

 Kan kutya ivartalanítása bármikor elvégezhető, körülbelül 5-6 hónapos korától.