Tájékoztatók

Tudnivalók műtét előtt és után

 

Az állatorvosi műtétek nagyobb része tervezett műtét, így van lehetőség arra, hogy mind az állat mind a gazdija felkészüljön a műtéti beavatkozásra. A betervezhető, nem sürgősségi műtéti beavatkozásokat előzetes időpont-egyeztetés alapján végezzük.  

Előkészületek

 A műtét előtti napokban fokozottabban figyeljük az állatot és műtét előtt minimum  12 órán keresztül ne adjunk neki semmit enni. Az ivóvizet műtét előtt 2-3 órával  vonjuk meg. 

 Minden altatás bizonyos kockázatokkal jár, hisz előfordulhatnak nem várt  események, szövődmények, melyek sajnos bármilyen gondos ellátás mellett is  megtörténnek. Minden altatás előtt az állatorvos megvizsgálja a beteget az altatás  biztonságossága szempontjából. Ezzel együtt előfordulhat, hogy bizonyos  egészségügyi problémák rejtve maradhatnak. Az altatás megterheli a vérkeringést,  a szívműködést, a tüdőt és a légzőszerveket. Bizonyos esetekben javasoljuk a  műtét előtt az állat vér- és vizeletvizsgálatát is elvégeztetni.A gazdának az állat bódulása után el kell hagynia a kezelő helyiséget. Mindezt annak érdekében, hogy az orvos kizárólag a műtét tökéletes és mielőbbi kivitelezésére tudjon összpontosítani, illetve csak így lehetséges biztosítani a műtéthez szükséges higiéniai feltételeket.

A kezelő helyiségben gondosan lenyírjuk, a műtéti felületet, majd behelyezünk egy kanült a beteg valamelyik vénájába, általában a mellső lábán. Ez egy vékony műanyag csövecske, amelyen keresztül nyugtató hatású gyógyszert valamint infúziót kap az állat.

Műtét

Ezek után kedvencük átkerül a műtőasztalra, ahol lábait rögzítjük, majd fertőtlenítjük a műtéti területet. A műtéti területet steril műtéti fóliával lefedjük.

A legtöbb állatot műtét előtt premedikáljuk - olyan gyógyszereket adunk be, melyek oldják a szorongásukat, csökkentik a félelemérzetet, és a további gyógyszerek vagy altatógáz felhasználást csökkentve az anesztézia biztonságosabb, az ébredési szakasz lerövidül.

Rendelőnkben a kutyáknak és a nagyobb kockázati csoportba tartozó macskáknak is, a légcsőbe légcsőtubust vezetünk, intubáljuk. Gépi altatásnál ezen keresztül kapja az állat az altatógázt és az oxigént, injekciós altatásnál pedig szükség esetén az oxigént.

Az állat testhőmérsékletének megfelelő szinten tartása érdekében műtét közben és után minden állat alatt melegítőtakaró van. Az altatás alatt az állatokat monitorizáljuk, folyamatosan figyeljük az állat szívverését, légzését, vérének oxigén telítettségét.

A műtétet steril eszközökkel, egyszer használatos műtéti kesztyűk, sebvarró fonalak, tűk, izoláló kendők, tamponok felhasználásával végezzük el.

Műtét után az állatot a teljes ébredéséig felügyeljük, nem hagyjuk magára. A tulajdonost ilyenkor telefonon tájékoztatjuk, hogy körülbelül mikor vihető haza az állat.

Ha nem sürgős, életmentő műtétről van szó, hanem egészséges állatot operálunk, akkor lehetőség van olyan beavatkozásokat kérni, melyek elvégzése éberen nem lehetséges vagy kellemetlen- farkaskarom eltávolítás, fogkő leszedés, mikrochip behelyezés, karomvágás, fültisztítás stb.

Otthoni teendők

A bódításon vagy műtéten átesett állatot otthon felügyelni kell, és legalább egy napig ne hagyjuk magára. Arra figyeljünk, hogy a bódult állatok nem tudják biztosítani a megfelelő testhőmérsékletüket, ezért a kihűlést és a túlhevülést is el kell kerülni. 

Az állat a teljes ébredésig szobahőmérsékleten (22-25 fok) tartandó. A kertben tartott kutyáknak, macskáknak is keresni kell egy zárt, télen fűthető helyet, ahol az állatot felügyelni tudja.Az állatokat a műtét után általában éber állapotban adjuk haza. Előfordulhat azonban, hogy még a műtét napján és az azt követő napon az állat kábult, mozgása koordinálatlan. A bódítást vagy altatást követően előfordulhat, hogy az állat hány, remeg, nyüszög.

Onnantól kezdve, hogy a kedvencét hazavitte, aznap ne adjon neki enni, vizet viszont kaphat. Ezt követően is vigyázzunk az étrendjére, igyekezzünk diétás eleséget adni neki vagy speciálisan erre az alkalomra készült műtét utáni konzervet, tápot. Minden esetben kap fájdalomcsillapítót, tehát otthonra csak indokolt esetben kap további gyógyszeres kezelés. Vigyázzunk az emberek számára forgalomba hozott gyógyszerekkel, mert sok emberi gyógyszer mérgező számukra, különösen igaz ez a fájdalomcsillapító készítményekre!

Az állat sebét a védőgallér védi, de azért figyeljünk, mert a gallér korlátozza az eddig megszokott mozgását. Ha kell, cseréljünk etető és itatótálat, amit könnyebben elérhet. Ne vegyük le a védőgallért, mert könnyen kinyalják vagy kirágják a bőrvarratokat. Pánikra semmi ok, mivel több rétegben varrjuk őket, nem szakadhat ki, de haladéktalanul értesítsenek bennünket a további kockázatok elkerülése végett. 

Ritkán fordul elő, de az altatás következményeként hányhatnak. Nem kell megijedni, mert ez normális. Az állatok kapnak infúziót a műtét folyamán, ezért szomjasak nem lesznek. 

Figyeljünk, és azonnal értesítsék az állatorvost, ha:

  • a műtéti seb hosszabb ideig, erősen vérzik
  • az állat, szólításra, érintésre nem reagál, elájul
  • a hasa puffadtabb lesz, feszessé válik

Ha rákövetkező napokban a seb megduzzad, erősen kipirul, gennyesedik, kérem telefonáljanak és azonnal hozzák vissza kontrollra. 

Varratszedés

Varratszedésig a kutya pórázon sétáltatható, de komoly fizikai terheléstől óvni kell, más kutyákkal való játék nem ajánlott.

 Varratszedésre a műtét jellege szerint, de általában a 9-12. napon kerül sor. Ez nem jár fájdalommal és nagyon gyors beavatkozás, ilyenkor módja van feltenni esetleges kérdéseit és megbeszélhetik a következő találkozás időpontját is.