Tájékoztatók

Szopornyica félelmek

Kedves Gazdik!

 

Félelmetes szopornyicát jelentő hírek láttak napvilágot a napokban, ezért szeretném a tényeket tisztázni és az alaptalan félelmeket eloszlatni.

 

Egyre több helyről halljuk, hogy új, eddig nem ismert szopornyica vírus törzs ütötte fel a fejét, amire a jelenlegi védőoltások hatástalanok. Ezeket az eseteket főleg menhelyekről, illetve menhelyről örökbe fogadott kutyáknál jelezték. A mai napig nem történt vírus izolálás, ezért nem jelenthetjük ki, hogy új törzsről van szó.

 

A fertőző betegség hosszantartó lázzal, légúti gyulladással és legtöbbször idegrendszeritünetekben jelentkezik. Kedvencük akkor kaphatja el, ha nincs megfelelő alapimmunitása. Ezt úgy alakíthatjuk ki, ha a kutya két védőoltást kap 2-3 hetes időközzel, mert így biztosíthatjuk a hosszú távú védelmet a szoponyica ellen. Ezek általában kombinált vakcinák, amik emellett tartalmazzák a parvo, fertőző májgyulladás, leptospíra (jó esetben még parainfluenza) elleni komponenseket is. Ha a megfelelő alapimmunitás biztosított, akkor az évenkénti ismételt kombinált védőoltás javasolt. A fertőzés közvetlen érintkezéssel vagy takarmánnyal, ivóvízzel, egyéb fertőzött eszközökkel terjedhet.

 

Tény azonban, hogy a fertőzött kutyák nagy többsége menhelyről származik, akik ugyan oltottak szopornyica ellen, de ez nem mindig jelenti azt, hogy megszerezték a betegség elleni védettséget. Ha például az oltást egy olyan periódusban kapták meg, amikor legyengült az immunrendszerük, a védőoltás nem tudott megfelelően hatni a szervezetben. Ilyenkor az ellenanyagszint nem megfelelő a vírus elleni védelemhez. Ha ezt nem ismerik fel elég gyorsan és nem helyezik karanténba vagy izolálják megfelelőképpen, gyorsan kibontakozhat egy járvány a telepen.

 

A szopornyica vírus valóban hét ismert törzsből áll, de a virológusok szerint ezek között nagy a szerkezeti hasonlóság. Így a hazánkban is használt vakcinák legtöbbször megfelelő védelmet nyújtanak a különféle törzsek ellen.

Állatorvosként mindenképp javaslom, hogy kérje a szopornyica elleni védőoltást orvosától, ugyanakkor éljen a szűrővizsgálat lehetőségével, amit legtöbb rendelő biztosít.