Szolgáltatások

Mikrochip

A mikrochip fontos a tulajdonjog  igazolása, a tenyésztés, és egészségügyi szempontból is. Egy chippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutya a megtalálást követően 5-10 perc alatt visszajuttatható a gazdájához! 

A beültetett chip egy rizsszem méretű eszköz, melyet az állat bőre alá ültetnek be. Ebbe a szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. 
A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a nyak bal oldalában a bőr alatti kötőszövetben probléma nélkül megtapad.

A mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a chipben tárolt számsort. A chipet egy speciális steril injekciós tűvel ültetjük be, a műveletet kizárólag a kamara engedélyével rendelkező állatorvos végezheti el. A csomag tartalmazza a chiphez tartozó matricát is, ami az eb oltási könyvébe, útlevelébe, és a regisztrációs adatlapjára is felkerül.

2013. januártól törvény írja elő, hogy minden 4 hónaposnál idősebb kutyát kötelező microchippel ellátni.