Szolgáltatások

Fülészeti ellátás

A fülgyulladás az egyik leggyakoribb betegség, amivel a gazdik felkeresnek minket.

Sokszor, főleg nyári időszakban a toklász vagy bármilyen idegen test hallójáratba kerülése okozza a problémát, amit megfelelő kezeléssel gyorsan és hatékonyan lehet gyógyítani, de elhanyagolva a kutya akár a hallását is elveszítheti. Macskákban is előfordul, de a fül anatómiai viszonyai miatt jóval ritkább.

A fül külső részét a fülkagyló és a külső hallójárat alkotja.  A fülkagyló nagyságának és alakjának fontos szerepe van abban, hogy  mennyire ellenálló kedvencünk a fülbetegségekkel szemben.

Ha fürdetjük vagy úsztatjuk és víz kerül a hallójáratba, már ez elég lehet a gyulladás kialakulásához. Különösen ennek a veszélynek vannak kitéve a lógó fülű kutyát választó gazdiknak, akik fokozottan kell figyeljenek a fül tisztán tartására.

Sajnos a legtöbb esetben azonban a fülgyulladás eléggé komplex probléma. Gyakran a különböző kórokozók elszaporodása okozza (gombák, baktériumok), ennek hátterében lehetnek allergiás megbetegedések, hormonális betegségek vagy akár más bőrbetegség is.  Ezekben az esetekben vérvétel, allergiavizsgálat, a fülváladék mikrobiológiai vizsgálata ajánlott a minél pontosabb diagnózis felállításához.