Tanácsok

Csontetetés és következményei

 

Nagyon elterjedt az a rajzfilmszerű hit, hogy a kutyának csontot kell adni, jutalomként vagy több esetben fő  táplálékként. Sokan elképednek, ha azt mondom, nem minden csont jó a kutyának.  Ne adjunk egyáltalán csontot kis testű vagy idősebb kutyáknak.  Alkalmanként adható teljesen átfőtt marha lábszár. Szeret játszani vele és fogyókúráztatni is könnyebb. Tanulságként megosztom egyik friss esetemet - képekkel.

Egy 7,5 éves keverék kutyussal jöttek hozzám, hogy kb. 1 hete evés után "bukákol" evés után és folyik a nyála. A szájába a gazdik nem tudtak belenézni és kezd bágyadtabb is lenni.

Az általános fizikai vizsgálat után én is megpróbáltam belenézni a szájába, de csak annyit láttam, hogy a mandulák kipirultak és a nyálkahártya irritált. Bebódítottam a kutyust és mandulák közé fúródva találtam az itt látható csirkecsontot - a vasárnapi ebéd maradékát.

 A csont eltávolítása és a kezelés után szépen felébredt a kutyus és az ijedelem után gazdi is megígérte, hogy igyekszik a jó indulatú szomszédot leszoktatni az ilyen jó falatok átadásáról.